Finn den riktige selskapstypen

Før du kan realisere drømmen om å bli e-handler, skal du opprette et selskap. Når du starter og registrerer selskapet ditt, skal du velge hvilken selskapstype det skal være. Det er nemlig ikke likegyldig da det følger forskjellige krav, til de forskjellige selskapsformer.


Med noen selskapstyper er det et krav til start kapital. På samme måte har selskapstype også en betydning for hvem som ender med regningen, hvis det hele går rett vest

Enkeltpersonforetak
Hvid det bare er deg selv er det mest opplagt å velge enkeltpersonforetak. Her står du notert som eier, tar selv risikoen og har fult økonomisk ansvar for selskapets gjeld og forpliktelser. Det er ikke noe krav til startkapital, så du trenger ikke ha en stor oppsparing i lommen for å starte.

Ansvarlig Selskap (ANS/DA)
Hvis du starter et selskap med en ektefelle, venninne, forelder eller noen andre kan et ansvarlig selskap være veien frem. Selskapet eies i fellesskap i forhold til innskuddet deres, men det er ikke noe krav til innskudd. Det finnes to typer ansvarlige selskaper:

  • ANS – Deltakerne hefter solidarisk for gjelden i selskapet
  • DA (delt ansvar) – Deltakerne har samlet et ubegrenset og personlig ansvar, men hver deltaker kan ikke belastes utover sin eierandel.

AS
Et AS kan både eies av privatpersoner og selskaper, og det kan være flere eiere. Kravet til startkapital er 30.00 kr., men man hefter ikke personlig for hele forretningen hvis det går galt. Du hefter kun for det beløp du har skutt inn i selskapet, og banken og de andre kreditorene kan ikke kreve å bli tilbakebetalt av privatøkonomien din.

ASA
Som privatperson skal du neppe benytte deg av allmennaksjeselskap med en gang. Det krever som et minimum en aksjekapital på én million kroner å starte opp, og et styre på minst 3 medlemmer og en daglig leder. Spar den tanken til millionene begynner å rulle in

Det du skal gjøre
Undersøk hva de forskjellige selskapsformer betyr og velg den som passer best for deg. For å registrere selskapet skal du inn på altinn.no: https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Registrere/Registrere-foretaket/.,. Her finner du alle de nødvendige opplysningene til registreringen, du skal bare ha Bank ID klart.

Vil du lese mer om å starte en nettbutikk - last ned e-boken: "10 enkle steg til en god start på den nye nettbutikken din" 

Kommentarer (0)

Det er ingen kommentarer ennå

Bli den første til å kommentere innlegget.