Guide: Bli momsregistrert og få et organisasjonsnummer.

 Når du hopper ut som e-handler med egen nettbutikk og har startet ditt eget selskap, skal du registreres i Merverdiavgiftsregisteret. Det er hvis du hadde tenkt å omsette for mer enn 50.000 kr. om året, og det skulle du da gjerne gjøre, ikke sant?


Bli momsregistrert

Du skal regne 12 måneder ut i fremtiden når du skal forutse omsetningen din. Det skal ikke oppgjøres i forhold til kalenderåret. Starter du selskapet ditt i august kan du ikke droppe å momsregistrere deg på bakgrunn av at du ikke kommer til å tjene 50.000 kr innen utgangen av året.

Å bli momsregistrert betyr egentlig ikke helt det store for deg, det er nemlig kundene dine som kommer til å merke det. Det er de som kommer til å betale den ekstra prosenten momsen utgjør, som du legger til på prisen på varene dine.

Når du blir momsregistrert skal du rapportere til skatt hvor mye moms du har oppkrevd fra kundene dine, i forbindelse med salg av varer, og hvor my moms du har betalt for de varene du selv har kjøpt. Hvis du har oppkrevd mer moms enn det du har betalt, skal du betale differansen. Omvendt – hvis du har betalt mer i moms enn det du har oppkrevd får du differansen tilbakebetalt fra skatt. Du kan lese mer om moms på skatteetatens hjemmeside:

http://www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/ny-som-naringsdrivende/

En av fordelene ved å bli momsregistrert er at du kan få refundert momsen på varene du kjøper som er nødvendige for selskapet ditt.

Det gjelder også for kundene dine, hvis målgruppen er andre selskaper. Selger du utelukkende B2B kan du like gjerne momsregistrere selskapet ditt, ettersom du da kan selge for over 50.000 kr. om året. Kundene dine kan uansett få refundert momsen på kjøpet deres.

Det du skal gjøre

De relevante skjemaer til momsregistering finner du også på altinn.no. Det hele foregår elektronisk.

Kommentarer (0)

Det er ingen kommentarer ennå

Bli den første til å kommentere innlegget.